bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Potpisan Sporazum o poslovnoj saradnji između Fakulteta za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva i Saobraćajnog fakulteta u Doboju

Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu već petu deceniju educira kadrove na dva različita odsjeka – Odsjek za saobraćaj na kojem su usmjerenja za cestovni, željeznički i zrakoplovni saobraćaj, te Odsjek komunikacija na kojem su usmjerenja komunikacijske, poštanske i kompjutersko-informacijske tehnologije, prema sistemu studiranja 3 + 2 + 3 (tri godine studija prvog ciklusa, dvije godine studija drugog ciklusa i tri godine studija trećeg ciklusa – doktorski studij). Saobraćajni fakultet u Doboju je visokoobrazovna naučna institucija koja organizuje studije svih ciklusa po sistemu 4+1+3, u okviru kojih se studentima pruža znanje i stalno stručno obrazovanje i usavršavanje, sprovode osnovna, primijenjena i razvojna istraživanja u oblasti saobraćaja, saobraćajnica, informatike u saobraćaju i motornih vozila.

Potpisivanje Sporazuma o poslovnoj saradnji u prostorijama Fakulteta za saobraćaj i komunikacije

Na dan 22.01.2021. godine Fakultet za saobraćaj i komunikacije potpisao je Sporazum o poslovnoj saradnji sa Saobraćajnim fakultetom u Doboju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, broj 01-104/21. Cilj sporazuma je razmjena naučno – stručnih znanja i iskustava, saradnja između katedri i odsjeka, usklađivanje nastavnih planova i programa u cilju prohodnosti studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, razmjena kadrova u izvođenju nastavnog procesa, stručno usavršavanje kadrova, organizovanje simpozija i drugih naučno –stručnih skupova. Dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, prof.dr. Amel Kosovac naglasio da će rezultat ovog sporazuma najviše osjetiti studenti kroz studentske razmjene. Osim edukacije naglasak je dao na zajedničko nastupanje i saradnju na izradama studija, elaborata te lokalnih i međunarodnih projekata.

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju smatra je da je ovo vrlo značajan sporazum jer su ovo jedina dva javna fakulteta za saobraćaj u Bosni i Hercegovini. Također je naglasio da Saobraćajni fakultet u Doboju ima izuzetno dobru saradnju i iskustvo sa privredom. Ovaj sporazum predstavlja iskorak za kvalitet, inovativnost, fleksibilnost i usaklađenost sa potrebama i zahtjevima održivog razvoja saobraćajno-komunikacijskih sistema.

Dekan Fakulteta za saobraćaj komunikacije V.prof.dr.Amel Kosovac i dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju V.prof.dr.Zoran Ćurguz