bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Uspješno završena konferencija ATCT na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSa

Univerzitet u Sarajevu – Fakultet za saobraćaj i komunikacije pod pokroviteljstvom Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, je u Sarajevu 26. i 27. maja 2022. godine  organizovao Međunarodnu konferenciju „Advances in Traffic and Communication Technologies (ATCT)“ – „Novi trendovi u saobraćajnim i komunikacijskim tehnologijama“ sa ovogodišnjim tematskim fokusom i radnim podnaslovom „Digital transformation and sustainable development in postal and logistics systems“ – „Digitalna transformacija i održivi razvoj u poštansko-logističkim sistemima“.

Jedan od ključnih ciljeva konferencije je bio promoviranje inovativnih rješenja u oblasti saobraćaja i komunikacija uz umrežavanje naučnih i praktičnih resursa.

Konferencija je okupila veliki broj eminentnih profesora, naučnika i eksperata, domaćih i međunarodnih stručnjaka, iz akademskog i realnog sektora, koji su prezentirati inovativna rješenja u oblasti saobraćaja i komunikacija uz umrežavanje naučnih i praktičnih resursa.

Učesnicima su se obratili: Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine dr. Vojin Mitrović, Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Aleksandra Nikolić, Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj i Dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Amel Kosovac.

Ključni govornici na konferenciji su bili Marjan Osvald, zamjenik predsjednika Svjetske poštanske unije, prof. dr. Nikola Trubint, potpredsjednik CERP (Evropski komitet za poštansku regulaciju) i prof. dr. Nino Ćorić, direktor Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine.

Učešće na konferenciji uzelo je preko 150 učesnika, te 60 autora kroz 25 prijavljena rada iz 46 naučnih, društvenih i privrednih institucija iz svih država regiona i šire. Radovi su podjeljeni u 4 sesije koje su održane tokom dva dana konferencije.

Na temelju izlaganja radova i provedene diskusije, učesnici su se usaglasili da su zaključci konferencije:

  1. Digitalizacija, pandemija Covid 19, promjena na tržištu energenata, ali i informacijske i komunikacijske tehnologije znatno utiču na način poslovanja poštansko-logističkog sektora kako u svijetu tako i na području rada poštanskih i logističkih operatora na Balkanu.
  2. Primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija i stepen digitalizacije poštansko-logističkih operatora nudi velike mogućnosti ali i obaveze svim učesnicima na poštansko-logističkom tržištu kako bi zadržali konkurentnost i osigurali opstanak i održivi razvoj.
  3. Identifikovani su izazovi iz različitih oblasti koji su neophodni preduslov za digitalnu transformaciju.
  4. Potreban je koordiniran napredak u oblasti regulative i tehnologija kako u logistici, tako i u oblasti komunikacija i ostalih srodnih oblasti.
  5. Pametno upravljanje procesom digitalizacije je šansa da se premosti jaz u razvoju kritične državne infrastrukture između zemalja u razvoju i ostatka razvijenog svijeta.