bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Svečano otvorena finalna faza najvećeg regionalnog IT & Design takmičenja – IT OpenChallenge

Sarajevo, 27. august 2022.g. – Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije danas je, u prisustvu finalista takmičenja, predstavnika sponzora i predstavnika organizatora, svečano otvorena finalna faza IT OpenChallenge takmičenja.

Dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije prof.dr. Amel Kosovac poželio je dobrodošlicu učesnicima i izrazio zadovoljstvo što Fakultet za saobraćaj i komunikacije ima potrebne kapacitete i infrastrukturu da bude domaćin ovogodišnjeg IT OpenChallenge takmičenja. „Kao dekan Fakulteta posebno sam ponosan na studente usmjerenja Kompjuterske i informacijske tehnologije koji su ušli u uži krug takmičenja kao i docente koji su u stručnom žirija takmičenja. Želim puno sreće i uspjeha svim takmičarima i da se lijepo osjećate na našem Fakultetu.“, rekao je dekan Kosovac.

Hilmija Arnautović, predsjednik Centra za društveno obrazovanje mladih, organizacije koja stoji iza takmičenja, zahvalio se svima koji su podržali ovaj projekat i naglasio važnost uvezivanja mladih talentovanih, budućih IT stručnjaka, sa renomiranim IT kompanijama. Kao jedan od ciljeva projekta naveo je podsticanje takmičarskog duha, te međusobno povezivanje mladih. „Većina finalista, sa posebnim akcentom na pobjednike, će odmah po završetku takmičenja dobiti ponude za poslovni angažman i ponude za obavljanje stručne prakse u kompanijama koje su naši sponzori. To je ujedno i naša glavna ideja vodilja ovoga projekta.“, rekao je Arnautović.

Prof.dr. Dušanka Bošković, prorektor za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, pozdravila je učesnike i izrazila zadovoljstvo što je univerzitet u Sarajevu jedan o organizatora ovog takmičenja. „Ove lijepe mlade i pametne glave koje vidim u ovoj sali budućnost su IT industrije naše države.“, istakla je profesorica Bošković.

Elmedin Selmanović, direktor Univerzitetskog-teleinformatičkog centra (UTIC) izrazio je zadovoljstvo što je UTIC dijelom ovog takmičenja te predstavio neke od njihovih aktivnosti.

Ispred kompanije ORACLE prisutnima se obratio Davud Bećirović i naglasio važnost saradnje između velikih IT kompanija i budućih IT stručnjaka, naglasivši da kompanija ORACLE milione dolara na globalnom nivou ulaže u razvojne projekte, kao što je uostalom i ovaj IT OpenChallenge.

Sabiha Salčin, predstavnica kompanije BH Telecom, govorivši o važnosti društveno korisnih projekata istakla je činjenicu da BH Telecom ulaže značajne resurse u podršku istima. „BH Telecom će u narednom periodu, kroz BH TechLab platformu, podržati važne projekte i start-up biznise u domenu IT-a i za takvu aktivnost izdvojeno je čak 15 miliona KM.“, navela je gđa. Salčin.

Čast da finalnu fazu takmičenja proglasi otvorenom pripala je Načelniku Općine Novo Sarajevo, dr. Hasanu Tanoviću. „Sretan sam da se svakodnevno ovakvi i slični projekti realizuju upravo u Novom Sarajevu, jer je to dio dugoročne strategije buđenja općine i pretvaranje iste u prepoznatljivu urbanu sredinu.“, rekao je načelnik Tanović nakon čega je proglasio otvorenim finalnu fazu IT OpenChallenge.

Na prvi IT OpenChallenge prijavilo se blizu 900 učesnika iz regije Jugoistočne Europe, od kojih je najboljih 80, kroz kvalifikacijsku online fazu takmičenja prošlo u finale takmičenja.

Jedan od članova stručnog žirija je takmičenja je Jasmin Suljić, menadžer razvoja kompanije Monri Payments, koja je i jedan od pokrovitelja takmičenja. „IT OpenChallenge sjajna je prilika za buduće profesionalce da pokažu svoje sposobnosti, te razvijaju svoju kreativnost, upornost i snalažljivost. Jako me raduje što ću imati priliku pobliže raditi s jednim od finalista takmičenja preko Monrijevog internship programa i što je moja kompanija prepoznala važnost učešća u ovakvim događajima.“, rekao je g. Suljić.

Ceremonija proglašenja pobjednika i uručenja vrijednih nagrada planirana je za naredni dan, na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.