bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Predstavnici Metro Istanbul i Fakulteta za saobraćaj i komunikacije razgovarali o budućim prilikama za saradnju

Univerzitet u Sarajevu Fakultet za saobraćaj i komunikacije i Metro Istanbul – Put ka zajedničkom napretku

Sarajevo – U petak, 03. novembra 2023. godine, Fakultet za saobraćaj i komunikacije imao je čast ugostiti predstavnike Metroa Istanbul. Delegacija Metro Istanbula, predvođena gospodinom M. Fatih Gültekin, zamjenikom generalnog direktora Metro Istanbul i gospodinom Alper Haktan Arsal, rukovodiocem poslovnog razvoja Metro Istanbul, izrazila je interes za produbljivanje veza sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije kako bi se zajedno radilo na unapređenju transportne industrije. Metro Istanbul je kompanija osnovana 1988. godine kao podružnicu za upravljanje mrežom željezničkog sistema u Istanbulu i svakodnevno pruža usluge za 2 miliona ljudi sa svojih 18 linija gradskog željezničkog sistema unutar ove mreže. Godišnje prevezu više od 800 miliona putnika.

Delegacija iz Turske razgovarala je o mogućnostima buduće saradnje u oblasti transportne industrije, otvarajući perspektive za inovaciju i zajedničko učešće Univerziteta u Sarajevu Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u budućim projektima koje Metro Istanbul realizuje sa visokoškolskim institucijama u Republici Turskoj. “Saradnja sa uglednom institucijom kao što je Fakultet za saobraćaj i komunikacije donosi mogućnost za razmjenu znanja i iskustava”, istakao je gospodin Alper Haktan Arsal.

Univerzitet u Sarajevu Fakultet za saobraćaj i komunikacije, sa svoje strane, vidi ovu saradnju kao priliku za unapređenje obrazovanja budućih stručnjaka u oblasti transporta i komunikacija, kao i početak buduće saradnje između ključnih aktera za razvoj transporta. Prof.dr Amel Kosovac, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, istakao je važnost ove posjete: ” Ovaj sastanak je prvi korak ka ostvarenju zajedničkih ciljeva i unaprijeđenju razvoja  i saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Metro Istanbul. Zadovoljstvo mi je da Univerzitet u Sarajevu Fakultet za saobraćaj i komunikacije ostvaruje saradnju sa renomiranim kompanijama kako u Bosni I Hercegovini, tako I šire, I na taj način doprinosi razvoju naučnoistraživačkog djelovanja. “

Razgovori su se fokusirali na područja zajedničkog interesa i mogućnosti buduće saradnje u zajedničkim projektima koji će promovisati održivi i efikasan transport.

Ova posjeta predstavlja početak dugoročne saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Metro Istanbul. Očekuje se da će zajednički projekti i istraživanja u narednim godinama donijeti inovacije koje će obogatiti transportnu industriju u obje zemlje.