bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Poruka studentima na Danu logistike – Nema potrebe za odlaskom iz BiH, jer uspješne firme postoje i kod kuće!

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA u  Sarajevu 05.12.2023. godine održao je „Dan logistike“ u saradnji sa GS1 Bosne i Hercegovine i eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini.

Događaj je svečano otpočeo pozdravnim govorom predstavnika GS1 Bosne i Hercegovine, gde je naglašen osnovni cilj okupljanja – spajanje akademske zajednice sa poslovnim sektorom. Fokus je postavljen na pružanje jedinstvene prilike studentima da dobiju uvid u buduće karijerne mogućnosti, te saznaju koji su zahtijevi tržišta u domenu logistike.

Okupljene učesnike srdačno je pozdravio prof. dr. Amel Kosovac, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, ističući izuzetnu važnost ovakvih skupova. U svom govoru naglasio je ključnu ulogu povezivanja privrede i akademske zajednice u cilju oblikovanja obrazovnih programa koji odražavaju stvarne potrebe tržišta. Profesor Kosovac je predstavio prilagodbe fakulteta u skladu s dinamičnim zahtijevima industrije i iskreno zamolio prisutne da otvore vrata mogućnostima studentskih praksi, podstičući time direktnu primjenu znanja u realnom poslovnom okruženju.

 

Prevazilaženje logističkih problema

Okupljene učesnike srdačno je pozdravio Anel Topalović, savjetnik ministrau Ministarstvu za komunikacije i promet BiH. Topalović je istakao da je ministarstvo otvoreno za pitanja i zahtjeve obje strane, te je podvukao ključne vrijednosti otvorenosti i transparentnosti u cilju uspostavljanja plodne saradnje. Ohrabrio je prisutne da aktivno dijele svoje perspektive i potrebe, nudeći podršku Ministarstva kao mosta između obrazovanja i industrije.

Nakon pozdravnih govora započeo je prvi blok predavanja pod nazivom Skladišno poslovanje.Semir Hrvić iz AS Holdinga predstavio je praktične primjere digitalne transformacije jedne od najvećih kompanija u BiH. Nakon toga, Adi Turković, direktor GS1 Bosne i Hercegovine, istakao je ključnu ulogu GS1 standarda u optimizaciji logističkih procesa putem korišćenja logističkih naljepnica.

Dr. Huremović iz GMC Grup podijelio je dragocjena iskustva o uspješnom poslovanju domaće kompanije na globalnom tržištu. Kompanija se ističe kao lider u oblasti skladišnih konstrukcija, pružajući svoje usluge renomiranim brendovima poput Lidla, Nestlea, P&G i Toyote. Na kraju svog predavanja je istakao kako studenti, čak i nakon završenog studija u BiH, imaju izuzetnu priliku da se zaposle u domaćim kompanijama koje ipak posluju na globalnom nivou.

Prof. sc. Sead Delalić, docent na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i voditelj AI/ML odjel u kompaniji Info Studio d.o.o. oduševio je prisutne prezentacijom o WMS (Warehouse Management System) i TMS (Transportation Management System) rešenjima, dok je Mirko Malešević, Menadžer izvoza iz kompanije Mladegspak d.o.o.istražio temu označavanja logističkih jedinica, posebno fokusirajući se na potrebe ino kupaca.

Blok je zaključila moderatorica konferencije, Nevena Kravec-Stevanović iz GS1 Bosne i Hercegovine, pruživši snažnu poruku studentima. Naglasila je da većina današnjih predavača ima korijene na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije te da su izgradili impresivne karijere u privredi. Ohrabrila je studente da ove uspješne priče budu podstrek i vodič za njihovu budućnost, ističući kako je moguće ostvariti izuzetne rezultate i u BiH.

U nastavku konferencije, prisutne je pozdravila prof. dr. Snežana Tadić, vanredni profesor na Katedri za logistiku Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izrazila je svoje oduševljenje zbog organizacije ovog događaja u Sarajevu i naglasila značaj takvih okupljanja za studente i privredu. Profesorica Tadić je istakla pozitivnu atmosferu na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, primjetivši snažnu želju za unapređenjem i pružanjem najboljih poslovnih praksi studentima. Također, profesorica je naglasila potrebu jačanja saradnje akademske zajednice i privrede u cilju prevazilaženja prisutnih logističkih problema te jačanja svijesti o značaju logistike za društvo u cjelini.

U dinamičnoj panel diskusiji pod nazivom Kakve kadrove tržište logistike treba?, moderator Nevena Kravec-Stevanović je najavila učesnike panela:

Elmu Plasto Plećan, direktoricu Interšped Logistik d.o.o. i dobitnicu prestižne Zlatne značke za najbolju studenticuFakulteta za saobraćaj i komunikacije.

Alidu Čovoć Mezet, iskusnu menadžericu ljudskih resursa u Orbico Bosna i Hercegovina, koja se može pohvaliti sa više od 20 godina iskustva u internacionalnim kompanijama.

Profesora dr. Dragu Ezgetu, vanrednog profesora na više predmeta logistike na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA.

Diskutovalo se o važnosti strpljenja i upornosti u logističkom sektoru, pri čemu su učesnici podijelili svoje lične priče o izazovima i trijumfima.Razgovaralo se i o nedostatku kadrova, prilagodbi fakultetskih programa, i očekivanjima poslodavaca prilikom postavljanja oglasa za posao. Također, istaknuto je pitanje realnih očekivanja studenata, a panel se dotakao i problema part-time poslova, zajedno s zakonskim ograničenjima koja ih prate. U ovoj dinamičnoj razmjeni ideja, Elma Plasto Plećan istakla je ključnu važnost gradnje karijere od samog početka. Naglasila je da studenti ne bi trebali očekivati da će odmah po završetku fakulteta zauzeti rukovodeće pozicije. Podijelila je svoje iskustvo, podstičući mlade stručnjake da ne oklijevaju proći kroz različite sektore i sticanje raznovrsnog iskustva.

Plasto Plećan je dodala kako je njena kompanija, ali i sigurno mnoge kompanije koje su danas prisutne na Danu logistike, otvorena za studentske prakse i rad, ističući važnost prilika za učenje i rast u različitim fazama karijere.

Ova panel diskusija pružila je učesnicima i publici uvid u suštinu logističke industrije i inspirisala studente da sagledaju perspektive i izazove koji ih očekuju u budućnosti ističući razloge za ostanak u vlastitoj zemlji i naglašavajući kako je moguće izgraditi uspješne karijere.

Promjena zakonskih regulativa

U drugom dijelu Dana logistike, fokus je bio usmjeren na e-trgovinu i logistiku u ovom dinamičnom sektoru. Belma Kučukalić, projekt menadžerica iz eCommerce asocijacije, srdačno je pozdravila prisutne, ističući razloge postojanja asocijacije, istraživanja tržišta u Bosni i Hercegovini, te naglasila pojavu novih zanimanja u sektoru e-trgovine.

Haris Poturkovic, viši stručni saradnik za IT iz GS1 Bosne i Hercegovine predstavio je upotrebu GS1 standarda u digitalnom svijetu, a zatim je Ajla Hodžić, stručnjakinja za web shop, predstavila poslovanje web shopa Alma Ras, istražujući logističke procese.Faris Zukić,saradnik za poštanski saobraćaj i član razvojnog tima u sektoru logistike kompanije X Expres d.o.o., ispred brze pošte, govorio je o inovacijama koje X Expres planira u narednom periodu kako bi što bolje udvoljio zahtjevima svojih kupaca, a njegova prezentacija je izazvala i diskusiju među učesnicima čiji zaključak se ticaopotrebe promjene zakonskih regulativa u poštanskim uslugama. Prof. dr. Ermin Muharemović sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA predstavio je značaj Last Mile Delivery i postojeća rešenja, dok je blok zaključao trojac prof. dr. Mirza Berković, studentica Azra Čolpa i student Jusuf Karalić,također sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i temom: Reverzibilna logistika i ekologija.

Zaključujući ovaj blok konferencije moderatorica Nevena Kravec-Stevanović je istakla da se jasno vidjela potreba akademske zajednice za omogućavanjem studentskih praksi, a privreda je poslala izraženu poruku studentima o vrsti kadrova koje tržište traži. Ovaj dio konferencije pružio je dublji uvid u dinamiku e-trgovine i logistike, istovremeno postavljajući temelje za dalje integracije između akademske zajednice i privrednog sektora, te naglašavajući potrebe za izmjenama zakonskih regulativa.

Konferencija je zaključena nagradnom igrom za studente, kao i dodjelom Zahvalnica koje je upriličio GS1 Bosne i Hercegovine za  Fakultet za saobraćaj i komunikacije, eCommerc asocijaciju u Bosni i Hercegovini i za prof.dr. Mirzu Berkovića za najveće zalaganje u realizaciji ovog događaja.