bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200
I i II ciklus

Poštansko-logističke tehnologije

Cilj studijskog programa pod nazivom “Poštansko-logističke tehnologije” na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA je sticanje znanja potrebnog za upravljanje i organizovanje tehnološkim procesima u oblasti poštansko-logističkog saobraćaja.

Ovaj vid  saobraćaja se razvija uporedo s razvojem ostalih saobraćajnih grana koje integriše u sistem potreban za obavljanje djelatnosti iz ove oblasti. Karaketristike poštansko-logističkog saobraćaja u savremenom svijetu su: brzina, kvalitet, pouzdanost, konkurentnost, sigurnost i relativno niske cijene.

 

Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije posjetili Glavni poštanski centar JP “BH Pošta” d.o.o. Sarajevo

Tehničko-tehnološki razvoj kroz nove tehnologije i digitalizaciju usmjerava i razvoj poštanskog saobraćaja. Globalizacijom i naglim porastom internet prodaje poštanski i logistički sistemi ponovo dolaze u fokus.

Znanja i kompetencije koje će studenti steći nakon završenog studija na usmjerenju “Poštansko-logističke tehnologije” su:

  • Samostalno planiranje, vođenje i organiziranje tehnoloških procesa poštanskih i logističkih sistema.
  • Sposobnosti samostalnog razumijevanja i korištenja znanja potrebnih za rješavanje specifičnih problema u oblasti poštansko-logističkih sistema.
  • Mogućnosti da uspješno komuniciraju sa osobama koje imaju različite uloge u funkcionisanju poštanskih i logističkih sistema multidisciplinarno povezujući potrebna znanja .
  • Sposobnost za rješavanje poslovno-orijetisanih problema uz identifikaciju, analizu, razvoj i implementaciju poslovnih rješenja za unaprijeđenje poštanskih i logističkih sistema.

Područje zapošljavanja kadrova sa usmjerenja “Poštansko-logističke tehnologije” su: poštanski operateri, logistički operateri, logistički centri, robno-transportni centri, državne institucije, obrazovne institucije, transportne kompanije, kao  i organizacije u kojima postoji potreba za upravljanjem skladišnim, transportnim i logističkim sistemima.

Studenti i profesori Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u posjeti međunarodnoj kompaniji cargo-partner d.o.o. Sarajevo