bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200
I i II ciklus

Poštanske tehnologije

Cilj studijskog programa pod nazivom “Poštanske tehnologije” na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA je sticanje znanja potrebnog za upravljanje i organizovanje tehnološkim procesima u oblasti poštanskog saobraćaja.

Poštanski saobraćaj je podsistem ukupnog saobraćajnog sistema sa temeljnom funkcijom prijema, prijenosa i uručenja adresiranih pošiljaka upotrebom infrastrukture poštanske mreže. Ovaj vid  saobraćaja se razvija uporedo s razvojem ostalih saobraćajnih grana koje integriše u sistem potreban za obavljanje djelatnosti iz ove oblasti. Karaketristike poštanskog saobraćaja u savremenom svijetu su: brzina, kvalitet, pouzdanost, konkurentnost, sigurnost i relativno niske cijene.

Tehničko-tehnološki razvoj kroz nove tehnologije i digitalizaciju usmjerava i razvoj poštanskog saobraćaja. Glabalizacijom i naglim porastom internet prodaje poštanski sistem ponovo dolazi u fokus.

Znanja i kompetencije koje će studenti steći nakon završenog studija na usmjerenju “Poštanske tehnologije” su:

  • Samostalno planiranje, vođenje i organiziranje tehnoloških procesa poštanskih i logističkih sistema.
  • Sposobnosti samostalnog razumijevanja i korištenja znanja potrebnih za rješavanje specifičnih problema u oblasti poštansko logističkih sistema.
  • Mogućnosti da uspješno komuniciraju sa osobama koje imaju različite uloge u funkcionisanju poštanskih i logističkih sistema ransdisciplinarno povezujući potrebna znanja .
  • Sposobnost za rješavanje poslovno-orijetisanih problema uz identifikaciju, analizu, razvoj i implementaciju poslovnih rješenja za unaprijeđenje poštanskih i logističkih sistema.

Područje zapošljavanja kadrova sa usmjerenja “Poštanske tehnologije” su: poštanski operateri, logistički operateri, logistički centri, robno-transportni centri, državne institucije, transportna prduzeća, kao i druge kompanije i organizacije u kojima postoji potreba za upravljanjem skladišnim, transportnim i logističkim troškovima.