bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Erasmus iskustvo u Žilini : Amina Hodžić (Fakultet za saobraćaj i komunikacije)

Moje ime je Amina Hodžić, rođena i odrasla u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Uspješno sam završila prvi ciklus studija na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, usmjerenje zrakoplovni saobraćaj. Tokom moje treće akademske godine imala sam priliku da se upustim u nezaboravnu avanturu koja će zauvijek obilježiti moj život – jedan semestar studiranja na Univerzitetu Žilina u Slovačkoj putem Erasmus programa. Ovo iskustvo je ostavilo neizbrisiv trag u mom životu, te želim podijeliti ogroman utjecaj koji je imalo na mene.

Žilina je grad koji odiše šarmom i bogatom historijskom baštinom, smješten među predivnim planinskim pejzažima sjeverne Slovačke. Univerzitet Žilina nudi raznovrsne akademske programe koji pokrivaju širok spektar studijskih disciplina, na taj način pružajući studentima mogućnost da prilagode predmete svojim specifičnim interesima.

Tokom mog boravka u Žilini, duboko sam zaronila u svijet avijacije. Upoznala sam se sa najnovijim tehnologijama i naprednim metodama upravljanja zračnim saobraćajem. Također, imala sam priliku posjetiti prestižno letilište koji je integralni dio Univerziteta Žilina, gdje sam stekla neprocjenjivo praktično iskustvo u upravljanju i organizaciji zračnog saobraćaja. Ova prilika nije samo proširila moje znanje o avijaciji, već mi je dala uvid u rad ovog sektora i pripremila me za buduću karijeru.

No, Erasmus iskustvo se nije svodilo samo na akademski razvoj. Boraveći u Žilini, uplovila sam u svijet slovačke kulture i historije. Upoznala sam divne ljude iz različitih krajeva svijeta, razvijala međunarodna prijateljstva i učila važne lekcije o međusobnom razumijevanju i prihvatanju različitosti. Stvaranje veza sa novim ljudima i razvijanje internacionalnih prijateljstava postalo je neizostavni dio mog svakodnevnog života.

Svaki dan u Žilini bio je novo iskustvo, puno izazova i otkrića. Izloženost različitim pedagoškim metodama i saradnja sa kolegama iz različitih zemalja ojačali su moje vještine komunikacije i otvorili nova vrata mogućnostima.

Erasmus program predstavlja izvanrednu priliku za lični rast, sticanje novih znanja i uspostavljanje veza sa ljudima iz različitih kultura. Moje Erasmus iskustvo u Žilini zauvijek će ostati u mom srcu, obogatilo me na mnoge načine i pripremilo za sve što dolazi u mom budućem profesionalnom i društvenom putovanju. Nadam se da će i drugi studenti imati priliku za takvu transformacijsku avanturu jer Erasmus program nije samo putovanje kroz akademske granice, već i putovanje kroz život i raznolikost svijeta oko nas.