bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Mogućnosti školovanja kontrolora letenja u Bosni i Hercegovini

Zrakoplovna industrija u svijetu suočava se s nedostatkom stručnog kadra, posebno od početka pandemije korona virusa. Ovaj problem sve je izraženiji i u Bosni i Hercegovini. U Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH kažu da je posebno važno obezbijediti dovoljan broj kontrolora leta, koji se sve češće odlučuju prihvatati pozive za bolje plaćena radna mjesta u drugim državama.

Pružatelji usluga u zračnoj plovidbi su duži niz godina suočeni s kroničnim nedostatkom kontrolora zračnog prometa kao i kadrova u pratećim slžbama upravljanja zračnim prometom. Zbog ovog problema često se generirišu značajna kašnjenja, kao i ograničavanje broja preleta u ljetnim mjesecima. Pored oblasnih kontrolora zračnog prometa, BiH ima i brojno, tržištu zanimljivo tehničko i pomoćno osoblje.Fakultet za saobraćaj i komunikacije zajedno za pružaocem usluga u zračnoj plovidbi i ostalim institucijama u oblasti vazdušnog saobraćaja može pružiti programe školovanja za budući kadar u oblasti zrakoplovstva.Na ovaj način će se domaća insdustrija nositi sa problemom deficita kadra i školovati kadrove ne samo za vlastite potrebe već i za stranih kompanija.

Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu 1993. godine ušao je u izmjenu nastavnog plana i programa i tada su krenuli u proces edukacije kontrolora letenja i aerosaobraćajnog osoblja. U tom periodu odškolovane su dvije generacije inženjera. U ovom trenutku Fakultet za saobraćaj i komunikacije ima sve potrebne kapacitetete da može da vrši veliki dio obuke za kontrolora letenja kao i za drugo aero-tehničko osoblje.

Osposobljavanje kadrova koji će obavljati posao kontrolora letenja je nešto na čemu treba raditi u BiH, kako mnogi koji žele da rade ovaj posao ne bi morali da odlaze iz zemlje da se školuju, ali i da rade u drugim zemljama.