bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Održana konferencija “International conference on advances in traffic and communication technologies (ATCT)”

Konferencija “International conference on advances in traffic and communication technologies (ATCT)”, u organizaciji Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i Instituta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo održana je  11. i 12. maja 2023. godine, u sarajevskoj Vijećnici i na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije. Tema ovogodišnje konferencije glasila je “Održiva urbana mobilnost”. Prvi dan konferencije održan je u s-arajevskoj Vijećnici, a drugi dan u prostorijama Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA.

8
17
16
14
18
15
4
Capture
13
5
9
3
19
6
11
7
2
12
10
110
21
previous arrow
next arrow

Dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Amel Kosovac prvog dana poželio je dobrodošlicu zvanicama i učesnicima konferencije, te istakao: „Siguran sam da će naši uvaženi ključni govornici, moderatori, panelisti i autori radova na ovoj dvodnevnoj konferenciji podijeliti važne informacije, inicirati diskusije i donijeti konstruktivne zaključke“. Dekan Fakulteta naglasio je kako urbana mobilnost utječe na kvalitetu našeg života: „Što se više ljudi može kretati bez automobila gradovi su bolji za okoliš, javno zdravlje, pa čak i za naše mentalno zdravlje“.

„Moramo dizajnirati naše urbane prostore kako bismo poboljšali urbanu mobilnost  i stvorili održive gradove u kojima ćemo živjeti“, kazao je dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji se obratila i gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić iskazavši zadovoljstvo jer je domaćin ovog događaja zajedno sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu: „Sugrađani i građani trebaju biti u fokusu i njihove potrebe trebaju biti u fokusu. Ovo je važno i za naše studente, ljude koji svakodnevno idu na posao“. Jedan od pozitivnih primjera i doprinos rješavanju problema o kojem se govori na ovoj konferenciji, kako gradonačelnica ističe jeste i besplatan javni prijevoz za sve đake i studente.

Matej Zakonjšek, direktor Transportne zajednice iskazao je zadovoljstvo jer je prisustvuje konferenciji u Sarajevu. Zakonjšek objašnjava da su tramvaji koji prolaze pored Vijećnice možda prvi od tramvaja koji su ikad napravljeni, te to smatra jednim od pravih sistema održive mobilnosti. Kada se radi na rješavanju problema urbane mobilnosti prema njegovom mišljenju, ne može se govoriti samo o infrastrukturi, putevima, tu je riječ i o željeznici, koridoru 5C, deminiranju desne strane rijeke Save, te da se radi se o kreiranju jedinstvene mreže kojom će se minimizirati kašnjenja općenito, ali i na graničnim prijelazima.

Eminentni stručnjaci iz različitih oblasti predstavili su različite inicijative, politike, prakse i preporuke koje će doprinijeti rješavanju kompleksnih problema održive urbane mobilnosti. Među istaknutim govornicima na konferenciji bili su Keisuke Tanaka (Senior Deputy Director, Transportation Group, Infrastructure Management Department, Japan International Cooperation Agency – JICA), Amela Ajanović (Institute for Energy Systems and Electric Drives, Technical University of Vienna), Mila Knežević (Regional Project Manager, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) i Bruno Dalla Chiara (Politecnico di Torino (I), Dept. DIATI – Transport systems).

Na panel sesiji ,,Izazovi i mogućnosti održive urbane mobilnosti u zemljama regije” sudjelovali su eminentni stručnjaci iz ove oblasti, među kojima su Radoje Vujadinović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, Snežana Tadić, profesor Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Osman Lindov, profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, te Estera Rakić, predstavnik Training Solutions & Consulting u Hrvatskoj.

13
1
2
10
11
8
6
12
15
3
5
7
14
9
4
previous arrow
next arrow

Drugog dana konferencije 12. maja 2023 imali smo priliku učestvovati u prezentacijama i diskusijama sa autorima radova. U tri sesije predstavljeno je 22 rada, gdje su autori zajedno sa publikom diskutovali o aktuelnim problemima i mogućim rješenjima. Porsche BH predstavio je električne automobile i najavio postavljanje punionice za električne automobile na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije.

Ova konferencija pruža platformu istraživačima, donosiocima odluka i liderima industrije da razmijene ideje i istraže inovativna rješenja za složene probleme koji se danas suočavaju u urbanom transportu. Kroz ključne govore, panel diskusije i radionice, cilj nam je podržati saradnju i promovirati najbolje prakse u urbanom transportu.

Za više informacija posjetite https://atct.ba/