bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

IN MEMORIAM- Prof.dr. Hasna Šamić ( 1952-2022)

Sa neizmjernom tugom i žalošću obavještavamo javnost da je u 70 godini preselila na Ahiret prof.dr. Hasna Šamić, profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prof. dr. Hasna Šamić ostavila je veliki i neizbrisiv trag u naučno istraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine, posebno u domenu fizike.

Prof dr. Hasna Šamić rođena je u Sarajevu 09.07.1952. Nakon studija fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu, ubrzo je postala jedan od osnivača Saobraćajnog fakulteta. Magistrirala je u Beogradu s najvećim ocjenama. Za magistarski rad – proglašen najboljim te godine – nagrađena je od Beogradskog univerziteta. Godine 1995. J. C. Bourguoin ju je pozvao na saradnju na Univerzitetu Paris VI. U Parizu je provela s djecom godinu, potom tu često dolazila radi saradnje s istim profesorom, s kojim je objavljivala radove u najznačajnijim svjetskim časopisima. Dugo godina je bila i direktor istraživanja pri naučnom centru u Parizu, CNRS-u, jednom od najvećih u svijetu.

Bila je dio nastavnog i radnog osoblja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, te je bila jedna od onih koja je u prostorijama Ekonomskog fakulteta 1992.godine dogovorila nastavak rada Saobraćajnog fakulteta. Hvala Vam na tome.

 BiH je ostala bez velikog stručnjaka, iznimne osobe, velikog prijatelja koja je svojim naučnim i stručnim rezultatima zadužila nove generacije da nastave da djeluju u cilju dobrobiti društva i domovine. Neka joj je laka zemlja, a porodici izjavljujemo iskrenu i  duboku sućut.