bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

IN MEMORIAM: MR. SC. ENES ČOVRK (1968.-2023.)

Sa velikom tugom i žalošću obavještavamo javnost da je 24. 09. 2023. godine iznenada preminuo u 54. godini života mr. sc. Enes Čovrk, ekspert iz privrede Univerziteta u Sarajevu – Fakultet za saobraćaj i komunikacije. Mr. sc. Enes Čovrk ostavio je veliki i neizbrisiv trag u naučnoistraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine, posebno u oblasti željezničke tehnologije i saobraćaja. Njegova suviše prerana i iznenadna smrt je neizmjeran gubitak za sve nas, ali i trajna obaveza da poštujemo i čuvamo uspomenu na njega i njegov savjestan rad i zalaganje.

Komemorativna sjednica za Mr. sc. Enesa Čovrk biće održana u četvrtak 05. oktobra 2023. godine, u amfiteatru Univerziteta u Sarajevu – Fakultet za saobraćaj i komunikacije sa početkom u 10:30 sati.

Mr. sc. Enes Čovrk rođen je u Sarajevu 1968. godine. Diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu 1994. godine. Postdiplomske studije završava 2005. godine na istom fakultetu i time stiče zvanje Magistar tehničkih nauka. Od 1996. godine radi na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije kao honorarni predavač (ekspert iz privrede) na Katedri za Željeznički saobraćaj.

U periodu 1996.-1999. radi u Željeznicama FBiH doo Sarajevo u sektoru poslovanja. Godine 1999. počinje da radi u IPSA Institutu doo kao istraživač. Od 2003. godine radi kao vođa tima/menadžer projekta na različitim transportnim projektima. Radio je na glavnim koridorima u regionu, pružajući svoje istraživačke vještine i upravljajući brojnim projektima transportne infrastrukture, kako u BiH, tako i u Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Hrvatskoj. Također, aktivno učestvuje u nekoliko regionalnih projekata finansiranih od strane EU. Mr. sc. Enes Čovrk bio je aktivni član Udruženja inženjera konsultanata BiH i autor brojnih članaka vezanih za saobraćajnu infrastrukturu, posebno iz domena puteva i željeznica. Iza njega ostaje nemali broj stručnih i naučnih radova objavljenih u raznim publikacijama, kao i zapisi o brojnim učešćima na domaćim i međunarodnim kongresima.

Iako nas je ova vijest o preranoj smrti iznenadila i duboko rastužila, uspomena na njega će uvijek biti prisutna kroz duboki trag utkanog znanja u generacijama studenata koji su se edukovali na Univerzitetu u Sarajevu – Fakultet za saobraćaj i komunikacije. Pamtićemo ga kao predanog radnika, velikog prijatelja i kolegu, i izuzetnog eksperta iz privrede. Ovo je veliki gubitak, kako za Univerzitet u Sarajevu, tako i za kompletno društvo. Ostaće upamćen po neizmjernoj ljudskosti, podršci, znanju, i spremnosti da pomogne i posavjetuje mlađe kolege.

(Njegove kolege i studenti)