bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

IN MEMORIAM – Akademik prof. dr. Šefkija Čekić

Sa neizmjernom tugom i žalošću obavještavamo javnost, da je u 86. godini života, na Ahiret preselio naš uvaženi Akademik prof. dr. Šefkija Čekić, profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Prof. Šefkija Čekić sa više od stotinu naučnih i stručnih radova, te velikog broja knjiga i univerzitetskih udžbenika, ostavio je ogroman i neizbrisiv trag u naučnoistraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine i šire, naročito u oblasti saobraćaja i komunikacija.

Bio je mentor desetinama diplomanata, magistranata i doktoranata koji ga pamte po neizmjernoj ljudskosti, podršci i znanju. Bosanskohercegovačko društvo je ostalo bez velikog stručnjaka, naučnika, iznimne osobe, velikog prijatelja, koji je svojim naučnim i stručnim rezultatima zadužio buduće generacije saobraćajne struke da nastave djelovati za dobrobit društva i naše Domovine.

Prof. Šefkija Čekić njegovao je ideju i duboki interes za razvoj saobraćajne struke, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire, te se rado družio, raspravljao i surađivao sa intelektualcima, autorima i stručnjacima iz oblasti saobraćaja i komunikacija.

Šefkija Čekić, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, rođen je 1935. godine u Gusinju, gdje je završio osnovnu školu. Srednje i visoko obrazovanje stekao je u Skoplju. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Skoplju. U univerzitetskoj karijeri nastupao je kao gostujući profesor na više univerziteta u Evropi. Autor je i koautor više knjiga i tri univerzitetska udžbenika. Publicirao je 142 naučna i stručna rada iz oblasti saobraćaja i komunikacija. Bio je glavni istraživač u 15 projekata u oblasti transportnih i komunikacijskih istraživanja.

Dobitnik je državnih, društvenih i naučnih priznanja, među kojima su Orden rada sa zlatnim vijencem, Petnaestoaprilska nagrada Jugoslovenskih željeznica za 1975. godinu, Zlatna plaketa Hrvatske akademije znanosti i imjetnosti – Znanstveni savjet za promet. Povodom obilježavanja pedeset godina osnivanja Univerziteta u Sarajevu (1949.-1999.) dodijeljena mu je Plaketa Univerziteta za izuzetan doprinos očuvanju kontinuiteta i digniteta Univerziteta. Proglašen je znanstvenikom Evrope u oblasti saobraćaja i komunikacija za 2006. godinu. Bio je redovni član Znanstvenog savjeta za promet Hrvatske akademije znaosti i umjetnosti.

Iznimno je teško i uz ove mnogobrojne činjenice iz života, rada i djelovanja uvaženog prof. dr. Šefije Čekića, opisati bogatstvo njegovih ideja, kulturu ophođenja u poštivanju i u kritici raznih stručnih projekata i događanja, a sve u cilju sveobuhvatnog napretka, posebno razvoja saobraćajnog sistema Bosne i Hercegovine i šire. Konstantno je predlagao i publicirao puteve razvoja našeg društva u društvo znanja.

Iza uvaženog Akademika ostaje veliki dijapazon znanja i mudrosti koju nam je nesebično prenosio, te nas činio boljim ljudima u svakom trenutku druženja.

Porodici izjavljujemo duboku i iskrenu sućut.