bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Fakultet za saobraćaj i komunikacije održao sastanak sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i JICA-e

U utorak (11.05.2021. godine) u prostorijama Fakulteta za saobraćaj i komunikacije je održan sastanak u vezi sa uspostavljanjem saradnje između Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) na projektu pod nazivom „Projekat za izradu plana razvoja kapaciteta za upravljanje i rad javnog prevoza Sarajeva (Sarajevo TRAMODE)“. Projekat provodi JICA u saradnji sa konsultantima i lokalnim ekspertima a planski period projekta je od oktobra 2020. do oktobra 2023. godine. Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) je razvojna agencija Vlade Japana koja je aktivna na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1996. godine. U svom djelovanju JICA je uložila velike napore u obnovi zemlje kroz veliki broj razvojnih projekata koji poboljšavaju uslove života u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali članovi Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i projektni tim sa strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju (projektni tim JICA-e je sastanku prisustvovao online preko platforme MS Teams).

Na početku sastanka dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Van.prof.dr. Amel Kosovac je predstavio Fakultet za saobraćaj i komunikacije, historijat, misiju i viziju Fakulteta, kao i projekte koje je Fakultet radio i koje trenutno radi. Nakon uvodnog obraćanja dekana, vođa projektnog tima Sadayuki Yagi predstavlja ostale članove projektnog tima ispred JICA-e, a nakon toga predstavlja plan provedbe projekta Sarajevo TRAMODE. Sa diskusijom, razmjenom intelektualnih mišljenja, odgovorima na postavljena pitanja i mogućnostima o uključivanja Fakulteta u pojedine aktivnosti projekta sastanak je završen.