bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Erasmus iskustvo u Žilini : Anida Hebibović (Fakultet za saobraćaj i komunikacije)

U februaru 2023. godine sam imala priliku da svoje akademsko znanje proširim na univerzitetu van moje države, pa sam tako otputovala u Slovačku na moju prvu Erasmus+ studentsku razmjenu. Erasmus+ je iskustvo koje je u potpunosti promjenilo moj život i najiskrenija preporuka za sve studente koji žele da otkriju sve mogućnosti koje ova prilika donosi.

Pored akademskog izazova prihvatanja i navikavanja na potpuno drugačiji pristup obrazovanju, suočavala sam se i sa svakodnevnim izazovima nove sredine i sve je to doprinjelo mnogo širim vidicima i znanjima nakon vraćanja sa razmjene. Ova razmjena je bila odlična prilika da upoznam mnogo različitih novih ljudi i kultura, te da naučim nešto novo o njihovim zemljama, ali i oni o našoj Bosni i Hercegovini. Imala sam jako pozitivno iskustvo sa čitavom situacijom, od jako susretljivih profesora i koordinatora koji su imali razumjevanja za nas studente i trudili se da nam što bolje izađu u susret. Iskoristila sam i priliku da putujem u Slovačkoj i posjetim neka zaista zanimljiva mjesta i gradove kao što su Žilina, Bratislava, Košice, Trenčin.

Zbog odlične geografske pozicije Slovačke u centralnom dijelu Evrope, uspjela sam da posjetim i austrijsku prijestolnicu Beč, te šarmantni Krakow u Poljskoj.

Nadam se da će u budućnosti i mladi Bosne i Hercegovine prepoznati pravi potencijal i prilike koje pruža Erasmus+ te se ohrabriti i poći na svoja putovanja.