bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Daruj krv, spasi život.

Image preview

Pozivamo Vas da učestvujete u realizaciji Programa obezbjeđivanja krvi za povrijeđene i oboljele u FBiH. Organizirano darivanje krvi, podstaknuto humanim pobudama, strateški je cilj razvoja davalaštva u svakoj humanoj populaciji. Anonimno, dobrovoljno i besplatno davalaštvo predstavlja glavni cilj naših napora. Jedini način za ostvarenje tog cilja je organiziranje akcija darivanja krvi u firmama, vladinim i nevladinim organizacijama, fakultetima, školama, te se nadamo da ćete i Vi uzeti učešće u ostvarenju ovog cilja i time doprinijeti razvoju davalaštva kao što su to učinili mnogi do sada.

               Razvojem zdravstvene djelatnosti u BiH uvedene su savremene metode liječenja, naročito iz područja hematologije, onkologije, kardiohirurgije i  ortopedije gdje su u terapiji potrebne velike količine krvi i lijekova od krvi kao osnovnog i nezamjenjivog lijeka. Dnevne potrebe za krvnim pripravcima iznose 70-100 doza krvi (70-100 darivalaca krvi).

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada  nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivaocima krvi.

Mali vodič za VELIKE ljude (Dobrovoljne Davaoce Krvi – DDK)
 
Zašto darivati krv? Krv je nezamjeniv lijek povrijeđenima, oboljelim od hemofilije, oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija itd. Nažalost, broj djece koja su oboljela od leukemije je u porastu, te im je za liječenje neophodna krv.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su Dobrovoljni Davaoci Krvi (DDK) jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna neophodno je animirati dovoljan broj dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Da li je zdravo i sigurno darivati krv?

Sav pribor koji se koristi pri uzimanju doze krvi (igle, PVC sistemi, PVC kese itd.) je sterilan i za jednokratnu upotrebu, tako da ne postoji mogućnost zaraze.

Ko može darovati krv?

Krv mogu darivati sve osobe dobrog opšteg zdravstvenog stanja starosne dobi od 18 do 65 godina.
Muškarci mogu darivati krv svaka 3. mjeseca tj 4. puta godišnje. Žene mogu darivati krv svaka 4.mjeseca tj. 3. puta godišnje.
– darivanje krvi ne stvara naviku i nije štetno po zdravlje
– organizam odrasle osobe tjelesne težine iznad 50 kg ima više od 4,5 l krvi. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Nakon darivanja, tečni dio krvi (plazma) se nadoknadi u naredna 24h

Ukoliko se odlučite da darujete krv:
– saznaćete vašu krvnu grupu i nivo hemoglobina u krvi (indirektni pokazatelj nivoa željeza u tijelu)
– nema dobre i loše krvne grupe, samo učestalije i rjeđe za određenu populaciju
– ukoliko ste 0 Rh negativna  krvna grupa  pomoći ćete tek rođenim bebama
– svi darivatelji krvi koji su krv darovali 10 i više puta a zdravstveno su osigurani oslobođeni su   plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge. – za sve darivatelje koji daruju krv, moguće je izdati obrazac sa krvnom grupom i Rh faktorom kako bi istu mogli unijeti u svoju ličnu kartu, i ova usluga je za darivatelje krvi besplatna.