bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Dan Logistike na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije

Mjesto održavanja: Amfiteatar, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu

Početak: u 09:00h

“Dan Logistike” koji organizuje GS1 Bosne i Hercegovine u saradnji sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije i eCommerce Asocijacijom u BiH pružit će neponovljivu priliku za sudjelovanje u jedinstvenom događaju posvećenom najnovijim trendovima i inovacijama u logističkom sektoru.

Događaj je koncipiran sa dva ključna bloka predavanja i panel diskusijom, pružajući sudionicima detaljniji uvid u specifičnosti ključnih područja logistike.

Prvi blok

U jutarnjem dijelu događaja, fokus je na skladišnom poslovanju, gdje će stručnjaci iz različitih sektora raspravljati o izazovima i inovacijama u upravljanju skladištima.

Problemi u skladištenju: Proučit ćemo specifične izazove s kojima se suočavamo u svakodnevnim operacijama skladišta, te kako kompanije pronalaze rješenja za efikasno upravljanje.

Standardi i logistička naljepnica: Predavanje će se fokusirati na važnost primjene logističkih standarda kako bi se osigurala transparentnost i praćenje proizvoda kroz lanac snabdijevanja.

Konstrukcije za visokoregalna skladišta: Pregledat ćemo inovacije u konstrukcijama koje omogućavaju učinkovito upravljanje visokoregalnim skladištima, optimizirajući prostor i logističke procese.

WMS i TMS: Predavanje će obuhvatiti softverska rješenja za upravljanje skladištem (WMS) i transportnim sistemima (TMS), istražujući njihovu ulogu u optimizaciji operacija.

Skladištenje i zahtjevi ino kupaca za označavanje logistike: Proučit ćemo kako kompanije zadovoljavaju zahtjeve inozemnih kupaca za označavanjem roba, naglašavajući važnost globalne usklađenosti.

Panel

Zatim ćemo se malo fokusirati na tržište i kroz panel diskusiju pokušati odgovoriti “Kakve kadrove tržište logistike treba?”

Panel diskusija će se fokusirati na potrebne vještine, obrazovanje i perspektive budućnosti u sektoru logistike.

Drugi blok

Poslijepodne će biti posvećeno sve važnijoj ulozi logistike u e-commerceu, istražujući ključne aspekte digitalne trgovine.

Uloga e-commercea na tržištu: Razmatrat ćemo ključne trendove i ulogu e-commercea na savremenom tržištu, sagledavajući utjecaj na logističke lance.

Identifikacija proizvoda u digitalnom svijetu: Rasvijetlit ćemo važnost precizne identifikacije proizvoda u digitalnom okruženju te kako standardi igraju ključnu ulogu.

Web shop u BiH: Razmatrat ćemo perspektivu i izazove vođenja web shopa u Bosni i Hercegovini, s fokusom na logističke procese.

Preuzimanje pošiljki i logistika: Pregledat ćemo praktične aspekte preuzimanja pošiljki i logistike u e-commerceu, razmatrajući načine optimizacije procesa.

Last mile delivery: Istražit ćemo izazove posljednje faze dostave, poznate kao “last mile delivery”, te kako se nositi s logističkim izazovima u tom kontekstu.

Reverzibilna logistika i ekologija: Proučit ćemo inovacije u reverzibilnoj logistici i njezin doprinos ekološkoj održivosti.

Nagradna igra

Na kraju predavanja pokušat ćemo se zabaviti NAGRADNOM IGROM u kojoj svi učesnici mogu interaktivno učestvovati, a najbolji će osvojiti nagrade.

Zašto se kompanije trebaju prijaviti

Networking i partnerstva: Sudjelovanjem u ovom događaju, kompanije imaju priliku uspostaviti vrijedna poslovna partnerstva i proširiti svoju mrežu kontakata. Kroz panel rasprave, prezentacije i radionice, otvaraju se prostori za razmjenu iskustava i zajedničko rješavanje izazova.

Povećanje vidljivosti: Ovo je izvrsna prilika za povećanje vidljivosti i stvaranje pozitivnog dojma u industriji.

Edukacija i razmjena znanja: Događaj pruža pristup stručnjacima i stručnim predavanjima koja mogu pomoći kompanijama u unapređenju njihovih procesa logistike. Edukacija o standardima, označavanju proizvoda i rješavanju izazova skladištenja donosi dodatnu vrijednost poslovanju.

Pristup studentima: Zbog sve veće porebe za radnom snagom koje je sve manje na našem tržištu kompanije imaju priliku stupiti u kontakt sa studentima i ponuditi im angažmane.

Zašto studenti trebaju sudjelovati

Sticanje znanja iz prve ruke: Studenti će imati priliku čuti direktne informacije od stručnjaka iz industrije o najnovijim tehnologijama, trendovima i izazovima u logistici. To im omogućuje da dobiju praktičan uvid iz stvarnog poslovnog svijeta, te im može dati ideje za pisanje stručnih ili diplomskih radova.

Mogućnost povezivanja s potencijalnim poslodavcima: Sudjelovanje na događaju pruža priliku studentima da uspostave kontakte s potencijalnim budućim poslodavcima. Razgovori, paneli i networking mogu rezultirati pozivima za praksu ili zapošljavanje.

Interaktivni panel: Studenti će imati priliku slušati panel diskusiju i postavljati pitanja. Ovo im pruža priliku za učenje kroz iskustvo.

Ovaj događaj je stvoren kako bi potaknuo dijalog između kompanija, studenata i ministarstva, stvarajući prostor za zajedničko učenje, razmjenu iskustava te razvoj inovacija u području logistike.

Prijave na:

https://www.gs1bih.org/edukacije/prijava-dan-logistike