bs info@fsk.unsa.ba +387 33 565 200

Akademska zajednica se oprostila od akademika prof. dr. Šefkije Čekića

Akademska zajednica se oprostila od akademika prof. dr. Šefkije Čekića

Na komemorativnoj sjednici održanoj 24. septembra 2021. godine u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu, članovi porodice, prijatelji, kolege i članovi akademske zajednice oprostili su se od uvaženog akademika prof. dr. Šefkije Čekića koji je preselio na Ahiret u 86. godini života.

O životu, djelu i zaslugama akademika prof. dr. Šefkije Čekića, posebno u oblasti saobraćaja i komunikacija, govorili su prof. dr. Amel Kosovac, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, gospodin Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Akademska zajednica se oprostila od akademika prof. dr. Šefkije Čekića

Prof. dr. Amel Kosovac, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu istakao je da je prof. Šefkija Čekić sa više od stotinu naučnih i stručnih radova, te velikog broja knjiga i univerzitetskih udžbenika, ostavio ogroman i neizbrisiv trag u naučnoistraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine i šire, naročito u oblasti saobraćaja i komunikacija.

„Bio je mentor desetinama diplomanata, magistranata i doktoranata koji ga pamte po neizmjernoj ljudskosti, podršci i znanju. Bosanskohercegovačko društvo je ostalo bez velikog stručnjaka, naučnika, iznimne osobe, velikog prijatelja, koji je svojim naučnim i stručnim rezultatima zadužio buduće generacije saobraćajne struke da nastave djelovati za dobrobit društva i naše Domovine“, naveo je dekan Kosovac, te dodao da iza uvaženog akademika Čekića ostaje veliki dijapazon znanja i mudrosti koje je nesebično prenosio.

Gospodin Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), naglasio je da je profesor Čekić bio jedan od istaknutih članova Vijeća, sa višedecenijskim statusom člana, koji je svojim društvenim, akademskim i ljudskim autoritetom promovirao ciljeve Vijeća i kod nadležnih nivoa vlasti uvijek zagovarao da se programi i projekti VKBI trebaju snažnije podržavati.

„Bio je član Upravnog i Nadzornog odbora Vijeća, kao i učesnik mnogih javnih tribina, okruglih stolova, naučnih skupova koje je organiziralo Vijeće. Dao je izniman doprinos u kontekstu promocije temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka“, istakao je gospodin Zlatar.

Akademska zajednica se oprostila od akademika prof. dr. Šefkije Čekića

Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je tokom obraćanja naveo: „Koliko god ovaj trenutak bio tužan i bolan za Univerzitet u Sarajevu, cjelokupnu  akademsku zajednicu, grad  Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu prisjetimo se još jednom velikog čovjeka vizionara i patriote prof. dr. Šefkije Čekića, čovjeka čije će djelo  zasigurno dugo odolijevati zaboravu vremena. Akademik Šefkija Čekić je bio jedan od najboljih poznavalaca geoprometnog položaja ovog područja i zdušno se čitav svoj radni vijek zalagao za razvoj saobraćajne infrastrukture naše zemlje. Bio je od onih intelektualaca koji je  konstantno predlagao i publicirao puteve razvoja našeg društva.“ Rektor Škrijelj je naglasio da je iza uvaženog akademika ostala velika naučna praznina koju bi teško popunile i mnogo veće akademske zajednice nego što je to naša, ali, ipak, znanje koje je uvaženi profesor Čekić nesebično prenosio generacijama studenata ostaje kao trajni putokaz za budućnost.

Tokom komemorativne sjednice istaknuto je da je prof. Šefkija Čekić njegovao ideju i duboki interes za razvoj saobraćajne struke, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire, te se rado družio, raspravljao i surađivao sa intelektualcima, autorima i stručnjacima iz oblasti saobraćaja i komunikacija.

Akademska zajednica se oprostila od akademika prof. dr. Šefkije Čekića

Šefkija Čekić, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, rođen je 1935. godine u Gusinju, gdje je završio osnovnu školu. Srednje i visoko obrazovanje stekao je u Skoplju. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Skoplju. U univerzitetskoj karijeri nastupao je kao gostujući profesor na više univerziteta u Evropi. Autor je i koautor više knjiga i tri univerzitetska udžbenika. Publicirao je 142 naučna i stručna rada iz oblasti saobraćaja i komunikacija. Bio je glavni istraživač u 15 projekata u oblasti transportnih i komunikacijskih istraživanja.

Dobitnik je državnih, društvenih i naučnih priznanja, među kojima su Orden rada sa zlatnim vijencem, Petnaestoaprilska nagrada Jugoslovenskih željeznica za 1975. godinu, Zlatna plaketa Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Znanstveni savjet za promet. Povodom obilježavanja pedeset godina osnivanja Univerziteta u Sarajevu (1949.-1999.) dodijeljena mu je Plaketa Univerziteta za izuzetan doprinos očuvanju kontinuiteta i digniteta Univerziteta. Proglašen je znanstvenikom Evrope u oblasti saobraćaja i komunikacija za 2006. godinu. Bio je redovni član Znanstvenog savjeta za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Iznimno je teško i uz ove mnogobrojne činjenice iz života, rada i djelovanja uvaženog prof. dr. Šefkije Čekića, opisati bogatstvo njegovih ideja, kulturu ophođenja u poštivanju i u kritici raznih stručnih projekata i događanja, a sve u cilju sveobuhvatnog napretka, posebno razvoja saobraćajnog sistema Bosne i Hercegovine i šire. Konstantno je predlagao i publicirao puteve razvoja našeg društva u društvo znanja.

Dženaza uvaženom akademiku prof. dr. Šefkiji Čekiću klanjat će se u subotu 25. 09. 2021. u 16:30 sati u Gusinju.

Akademska zajednica se oprostila od akademika prof. dr. Šefkije Čekića