četvrtak, 15 Decembar 2011 16:19

ERASMUS MUNDUS stipendije

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije će biti održana prezentacija vezana za projekte mobilnosti i stipendiranja studenata (ERASMUS MUNDUS stipendije) u utorak 20.12.2011. godine u 11. sati u amfiteatru 1.

U cilju podsjećanja i animiranja da se prijavite na stipendije u okviru programa ERASMUS MUNDUS, a koje se odnose na mobilnosti/razmjenu u partnerske zemlje EU, ovim putem vam dostavljamo bitne informacije vezane za ove projekte.

Univerzitet u Sarajevu učestvuje u tri projekta mobilnosti u okviru kojih je moguće stipendirati mobilnost studenata, nastavnika i saradnika našeg univerziteta i univerziteta iz zemalja članica Evropske unije. U skladu s tim, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu koordinira projekte mobilnosti iz programa ERASMUS MUNDUS 2: JoinEU-SEE, ERAWEB i EUROWEB.

Tokom prvog Info dana (održan 10. novembra 2011. godine) ukazala se potreba za širom diseminacijom informacija, te smo u skladu s tim održali prezentacije na svim fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu. Naša služba je poslala svih visokoškolskim institucijama Univerziteta u Sarajevu obavijest o održavanju prezentacija kao i mogućnost da predstavnici visokoškolskih institucija odaberu odgovarajući dan, shodno njihovim obavezama. U periodu od 21. novembra do 5. decembra 2012. godine održano je dosad 15 prezentacija o projektima mobilnosti. Uskoro će biti prezentacije na preostalih 11 visokoškoslkih institucija o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti studente, nastavnike i saradnike sa tih institucija.

Kako bi se prijavili na jedan od projekata (JoinEU-SEE, ERAWEB i EUROWEB) potrebno je prikupiti određenu dokumentaciju. Lista tih dokumenata koju je potrebno prikupiti i dostaviti je navedena na web stranicama ovih projekata, no naš savjet je da uvijek provjerite sa EU univerzitetom na koji se prijavljujete da li je potrebno dostaviti još neki dokument koji možda nije naveden.

Bitno je da poštujete i rokove za prijavu:

JoinEU-SEE: rok za prijavu: 08. novembar 2011. – 01. februar 2012. godine

EUROWEB: rok za prijavu: 01. decembar 2011. – 01. februar 2012. godine

ERAWEB: rok za prijavu: od januara do marta 2012. godine

 

Više informacija je dato na njihovim web stranicama:

 

JoinEU-SEE: www.joineusee.eu

EUROWEB: www.mrtc.mdh.se/euroweb

ERAWEB: http://www.erasmus-westernbalkans.eu (nova adresa)

Također, na našoj web stranici možete naći informacije o načinu prijavljivanja, programima, i to:

Vodič za mobilnost (PDF) - http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/amo/PT.pdf

Prezentacija o ERASMUS MUNDUS stipendijama (PPT) - http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/emm.pdf

Najčešće postavljena pitanja (PDF) - http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/aPROM/NPP.pdf

Iskustva dosadašnjih stipendista (PDF) - http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/KNJIG.pdf

Ukoliko imate nekih pitanja, uvijek nam se možete obratiti emailom, ili telefonom, ili doći u naše prostorije. Kontakt podaci su dati ispod. Također vas molimo da ove informacije proslijedite svima onima za koje smatrate da bi bili zainteresovani da se prijave za procese mobilnosti.

Srdačan pozdrav,

Adnan Rahimić

Stručni saradnik za međunarodnu saradnju

Univerzitet u Sarajevu | Obala Kulina Bana 7 | 71000 Sarajevo | Bosna i Hercegovina |

tel/fax: +387 33 565 116 | email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | web: www.unsa.ba |

Pratite nas: www.facebook.com/IRO.UNSA |

Stipendije za Zapadni Balkan: www.s4wb.eu |