U prvih 15 godina Saobraćajnog fakulteta /1977-1992/ uz osnivanje, naučno-nastavno osoblje stvorilo je stabilnu visokoškolsku ustanovu za educiranje saobraćajnih inženjera i to za dva profila: željeznički transport i saobraćaj i drumski transport i saobraćaj, materijalno i kadrovski ojačati te stvoriti pretpostavke za brži i nesmetaniji rast i razvoj. Svi tadašnji sadržaji Fakulteta: edukativni, laboratorijski i slobodne aktivnosti - u potpunosti su animirali studente tokom cjelodnevnog boravka. Fakultet je važio među studentima sarajevskog Univerziteta za uzornu naučno-nastavnu ustanovu na kojoj su studenti i profesori angažovani u toku cijelog radnog dana. Fakultet je raspolagao savremenim restoranom, organiziranom ishranom studenata, profesora i zaposlenih, savremeno opremljenim trenažnim kabinetima, računarskom opremom, laboratorijima, amfiteatrom, učionicama, salama, kabinetima i modernim PTT sistemom veza za unutrašnje i vanjsko komuniciranje.

Do agresije na saobraćajnom fakultetu,

  • iz redova nastavnog osoblja - radila je 41 osoba,
  • 167 studenata je diplomiralo,
  • za potrebe privrede urađeno je i praktično provedeno preko 50 stručnih i naučnih projekata i odbranjeno je 6 doktorskih disertacija.

U period od /1992-1995/ Fakultet je uspio provoditi svoju edukativnu i naučnu djelatnost organizovanjem nastave, ispita na dodiplomskom i postdiplomskom studiju, te prvi naučni skup u opkoljenom Sarajevu pod nazivom “Saobraćaj u ratnim uslovima” koji je svoje rezultate predstavio na Međunarodnom Frankfurtskom velesajmu knjiga. Uz to proširuje svoje djelatnosti što je u ovakvim uslovima pravi podvig i to nastavom za kontrolore leta, nešto kasnije i za inženjere poštansko-telekomunikacijskog saobraćaja.

U isto vrijeme ne prekida svoju uspješnu saradnju sa privredom s ciljem pružanja neposredne pomoći u procesu organizovanja i funkcionisanja saobraćajnog sistema u ratu i nakon njega. Proširuje i svoju međufakultetsku saradnju širom Evrope.

U posljeratnom hodu još više i temeljitije gradi svoje mjesto u svijetu edukacije i nauke. Fakultet postaje punopravni član Evropske konferencije za edukaciju inženjera. To je vrijeme rasprava o informatičko-komunikacijskoj tehnologiji kao viziji sutrašnjice gdje elektronska vrata o kojima priča Negroponte imaće svaka kuća. Osjećajući ono što neminovno dolazi Dekanat priprema elaborat o osnovama otvaranja novog odsjeka tehnologije komunikacije za što je neophodno promjeniti i naziv fakulteta u Fakultet za saobraćaj i komunikacije , gdje će se obrazovati novi kadrovi za novo vrijeme.

Posebna pažnja posvećena je odabiru i edukaciji mladih talentovanih kadrova koji će u budućnosti biti nosioci edukacije, razvoja i naučnih dostignuća iz oblasti transportnih i komunikacionih tehnologija. Organizovaće se postdiplomski studiji međunarodnog karaktera na kome su se pored naših educirali i postdiplomci iz drugih razvijenih zemalja Evrope, uz učešće nastavnog kadra iz tih zemalja što je samo potvrdilo ispravnost rada, stečenog ugleda i visokog rejtinga kojeg je stekla ova visokoškolska ustanova. Uporedo s tim u međunarodnoj saradnji Fakultet potvrđuje svoju stručnost i naučnost ravnopravnim učešćem sa talijanskim i engleskim fakultetima u kreiranju i harmoniziranju nastavnih planova i programa u duhu bolonjskog procesa,čiji je produkt i devet zajedničkih udžbenika.

Na kraju moramo naglasiti da je Fakultet za saobraćaj i komunikacije svojim neprekidnim radom i upornošću dokazao de je nosioc edukativne i istraživačke djelatnosti u Bosni i Hercegovini u oblasti saobraćaja.

Monografija Fakulteta

 


 

Zašto upisati FSK?       Upis        Studijski programi       Odsjeci i usmjerenja       Studentski vodič       Prezentacija

 

 Kontakt telefon: +387 33 565 211 i +387 33 565 202, E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., web stranica Fakulteta:  www.fsk.unsa.ba.